Українська мова 7 клас

 02.06.22

 Тема: РМ. Контрольний письмовий докладний переказ розповідного тексту з елементами роздуму.  

— У якій сфері життя суспільства вживається публіцистичний стиль?

— Яка його мета?

— Які жанри публіцистичного стилю вам відомі?

— Яка основна форма викладу характерна для цього стилю?

— Охарактеризуйте лексику, властиву публіцистичному стилю.

Прочитайте текст

Світ великий. Історія його — не менша. Ми вивчаємо історію різних держав. Проте, яку б країну не вивчали, які б захоплюючі історичні події не відкривалися б перед нами, повинні пам'ятати завжди про історію свого народу, землі, на якій живемо.

Пам'ять — одна з найважливіших властивостей людини. Так, як не можна забувати власного батька і матір, бо вони дали життя, дім, у якому народився і виріс, так не можна забувати свій народ та його історію. Ми — частинка народу. Без всіх нас немає ні народу, ні історії.

Так, як не можна забувати своїх рідних, близьких ні в хвилини радості, ні в години печалі, так не можна забувати нашої землі, бо це — першооснова. З неї ми вийшли, до неї і прийдемо. Люди не є людьми, якщо вони не мають ні мови, ні пам'яті, ні землі, ні роду. Пам'ятаймо про це!

Ми не знаємо, що принесе нам завтрашній день. Людина завжди жила і живе вірою та надією на краще. Але пам'ятаймо, що ніщо не приходить само собою, як і не змінюється без людини.

Щоб жити краще — потрібно краще працювати. Це стосується всіх: мене, батьків, друзів, сусідів. Людська праця потребує знань. Знання здобуваються в навчанні. Вчімось. Зробімо так, щоб день сьогоднішній став гордістю для майбутнього.

(За В. Мисаном)

2. Визначте тему та головну думку тексту.

3. Доберіть заголовок.

4. Визначіть тип та стиль мовлення.

5. Складіть план.

6. Напишіть переказ тексту

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Українська мова 5 клас

Українська література 6 клас. Клим Джура – рятівник світу. Еволюція Клима від боягуза до супергероя.